A női termékenység és a fogamzásgátló módszerek hatásai.

Régóta szeretném megírni ezt a blogbejegyzést, mert úgy gondolom ez olyan téma, ami sok nőt érint és mégis kevés pontos információt kapnak.
Felsorolok pár fogamzásgátló módszert és annak hatásait:



A SPIRÁL: vannak réztartalmú és hormontartalmú spirálok. A hormontartalmú progeszteront bocsát ki. A réztartalmú nem közvetlenül hat a hormonális egyensúlyra, de mégis sok nő panaszkodik sokkal fájdalmasabb menstruációra. Az ok emögött, hogy az ez a módszer nem a fogamzást akadályozza meg, hanem a beágyazódást, tehát az erősebb vérzések ilyenkor valójában spontán vetélések. Mind testileg mind lelkileg nagyon megterhelő ezt megélni és sajnos nem sok orvos mondja el, hogy valójában ez a hatása.
További negatív hatásai a spriálnak: a méh kisebbedése, méhen kívüli terhesség esélye, terméketlenség, a petevezeték szétpattanásához is vezethet.

A PETEVEZETÉK ELKÖTÉSE: Sok helyen mellékhatások nélkülinek tartották, azonban kutatások összefüggésbe hozták a ciklus felborulásával és akár korai menopauzával is. A progeszteronszint az elkötés után fél évvel csökkeni kezd, aminek hatására erős PMS tüneteket eredményez. A hormonszint sok esetben nem tér vissza a nprmális szintre.

A PESSSZÁRIUM ÉS A MÉHSZÁJSAPKA: Ezek a módszerek, amik a sperma bejutását akadályozzák meg, nem gyakorolnak fiziológiai hatást a nők ciklusára, de okokzhat irritációt és hát a spontaneitás hiánya is okozhat nehézséget. A pesszárium el tud mozdulni az aktus alatt. Az élvezetben is tud problémát okozni mivel a pesszárium formája elfedi a G-pontot.


FOGAMZÁSGÁTLÓ TABLETTÁK
: Blokkolják a természetes hormonális ciklust. Növelheti a méhnyak elváltozás, a mellrák és a depresszió kockázatát is. Növeli a trombózis, az agyvérzés kockázatát.
A fogamzásgátló szereket nagyon könnyen felírják az orvosok fiataloknak is, szinte majdnem mindenre, azt azonban nem hangsúlyozzák ki, hogy ezek a tabletták nem rendszerezik a ciklust, hanem megszüntetik! Ezáltal nem megoldja a problémát, a tüneteket, a betegségeket, hanem csak felületesen kezeli. Sokszor emiatt a mélyebb okokra nem is derül fény, csak a tüneteket szünteti meg egy időre, de nem ez a megoldás. Hiszem, hogy minden tünet, betegség jelzés számunkra és fontos lenne odafigyelni a testünkre. A fogamzásgátló valójában megszüntetni az ovulációt, ezáltal a méhnyaknyák sűrű marad végig a ciklusban és ez megöli rögtön a speriumokat, amik nem tudnak eljutni a méhbe. Elvékonyítja a méhnyálkahártyát, ezáltal nem tud létrejönni a beágyazódás.
A gyógyszer szedése megszünteti az agyalapi mirigy és a petefészkek közötti kommunikációt, ezáltal a saját hormontermelődést, nem jön létre az ovuláció és annak eredményeképpen ugye természetesen menstruáció sincs. Az a vérzés ami tapasztalható ilyenkor nem menstruáció, hanem csak megvonásos vérzés. A hormonszint időleges csökkenése miatti megvonásos vérzés, hiszen az ovuláció az, ami kiváltja a méhnyálkahártya felépülését és a későbbi leválását ami maga a menstruáció.

A fogamzásgátló szerekből is többfajta van. A legtöbb gyógyszer ösztrogént és progesztin által idéz elő álterhességet, ezáltal nem történik meg az ovuláció.
A túlzott ösztrogén okozhat hízást, mell megnövekedése, ödéma, fejfájást, kimerültséget, émelygést, magas vérnyomást.
Az ösztrogénhiány jelei: korai pecsételő vérzés, csökkent menstruáció, idegesség, fájdalmas aktus.
A túlzott mennyiségű progeszteron jelei: megnövekedett étvágy, depresszió, hangulatváltozások, mell puhasága, fáradtság, hüvelygomba fertőzés, zsíros bőr és fejbőr, szőrösödés.
Progeszterhiány tünetei: kései pecsételés és vérzés, erős darabos vérzés, csökkent mellméret.

Ezek a kombinált gyógyszerek látszólag ciklust kreálnak a nőnek, de ez nem természetes, hiszen a test nem önmaga állítja elő a hormontermelődést.

Az egyfázisú gyógyszerek ugyanannyi ösztrogént tartalmaznak mint progeszterint.

A kétfázisú gyógyszerek ciklusonként változtatják az ösztrogén és progesztin szintjét.
A háromfázisú gyógyszerek 3 különböző hormonadagot tartalmaznak, ami az első három hétben hétnaponta változik.
A négyfázisú gyógyszerek pedig ciklusonként négyszer változtatják meg a hormonszintet.

Az ösztrogén jellegű gyógyszerket általában a fiatalabb lányoknak írják fel, hogy még jobban megérjen bennük minden. Ez a módszer azoknak a nőknek a legjobb, akiknek gyenge a vérzése, akik hajlamosak a köztes vérzésekre, bőrproblémákra.
Az androgén hatású gyógyszert azoknak a nőknek írnak fel, akiknek túl erős a menstruációjuk, túlsúlyosak, ödémásak stb, mivel ezek vízhatjó jellegűek.
A sok ösztrogénnel rendelkező nőket a sors Hold-asszonyoknak szánta és nem azért, hogy csökkentsék a nőiességüket. A gesztagén túlsúllyal rendelkező nőket sem kell, Hold-asszonyokká faragni a gyógyszer hatására. Meg kell próbálni kibékülni a ellenpólussal és ezt megvalósítani nem gyógyszerekkel kell, hanem lelkileg. A női őselvekről tudsz a következő blogbejegyzésben olvasni: NŐI ŐSELVEK!

A csak progeszterint tartalmazú gyógyszerek (minipill) főként szoptatós anyáknak szokták ajánlani, hogy megakadályozza a petesejt érését, de a méhnyálkahártyát megvastagítja.
Vannak olyan gyógyszerek is amik hónapokra felfüggesztik a menstruációt, vagy határozatlan időre megszüntetik.

Ezeknek a módszereknek hatására a nő testétől idegen hormonszintet idéz elő, aminek hatására elveszíti a nő a saját testével és ritmusával a kapcsolatot. Elveszik az ösztrogén, az oxitocin és a tesztoszteron természetes csúcspontja. Eltűnik a peteérés és ovuláció hatása a kreativitás és szenvedély, a luteális és menstruációs időszakban megjelenő erős megérzések és a visszavonulás vágya. Oda a ciklus fázisaiból fakadó fizikai és lelki előnyök, a ciklikus teljesség és megújulás. A libidó csökkenése is ide köthető és a párkeresésnél is okoz problémákat a hormonális módszer, hiszen megakadályozza a nőt abban, hogy biológiai szinten felismerje a számára megfelelő párt!

Sok nő ahogy elkezd foglalkozni a nőiségével és szeretné megismerni a testét és újra kapcsolatba kerülni vele arra jut, hogy abbahagyja ezeket a módszereket.

Azt is szeretném megemlíteni, hogy vannak olyan helyezetek, olyan nőgyógyászati problémák, ahol terápiás jellegű lehet a gyógyszer, de csak a tüneteket tünteti el, és javaslom, hogy hosszútávon kezdj el mélyebben foglalkozni a problémák lelki okaival.

Az akupunktúra és étrendváltozás is csodás változásokat tud hozni, hiszen újratanítja a szervezetnek a kiegyensúlyozottabb hormonális állapotot. Sokan a fájdalmas menstruáció miatt szeretnének gyógyszerhez fordulni, azonban fontos lenne időt szánni a tünetek mögött meghúzódó okokra. BŐVEBBEN A MENSTRUÁCIÓS FÁJDALOMRÓL BLOG.

Természetes hormonforrások a gyógynövényekben:




Ösztrogéntermelődést
serkentő gyógynövények: bazsalikom, zsálya, édesgyökér, málnalevél, indiángyökér.

Progeszterontermelődést serkentő gyógynövények: barátcserje, palástfű, jamgyökér, szárcsagyökér.

Az akupunktúra és a gyógynövények stimulálják az LH és az FSH kiválasztódását az agyalapi mirigyből. GYÓGYNÖVÉNYEKRŐL BŐVEBBEN.

A mai világban sokszor ránk, nőkre hárul a védekezés, az óvszer egy megbízható módszer aminek nincsenek mellékhatásai.

Mélyebb párkapcsolatban pedig a termékenységtudat tud segíteni, hiszen ha sikerül megismerned a tested és a jelzéseit, a ciklusod, kiismerni a saját tested működését, akkor lehet használni tudatos fogamzásra vagy fogamzásgátlásra! 🙂 Azért is tudom ajánlani a természetesebb módszereket, hiszen a nem természetes fogamzásgátlásnak a másik nagy negatív hatása, hogy nem mindegy milyen jelzéseket küldünk a testünknek és mennyi ideig. Hiszen, ha évekig a fogamzásgátló módszereket használod folyamatosan NEM-et mondasz a testednek, a termékenységednek, a fogazmásnak és sok nő miután abbahagyta a gyógyszereket várja, hogy rögtön várandós legyen, azonban a test, ha évekig mindig nemet kap, megszünik a saját hormontermelődése, vagy spontán vetéléseket él át (spirál hatása), nem könnyű átállni egyik pillanatról a másikra. Nagy felelősség van a kezünkben, és fontosnak tartom a természettel való összhangot, a sorsunk elfogadását és a saját testünk megismerését. A termékenységről szóló írásomat is belinkelem ide, hátha aktuális valakinek. A TERMÉKENYSÉG.

Felhasznált irodalom: Margit és Rüdiger Dahlke, Volker Zahn: Női egész-ség,
Elizabeth Davis: A női vágy ritmusa,
Christiane Northrup: Női test, női bölcsesség.


Clau

Ha szeretnél foglalkozni a nőiség témájával, Januárban indul kétféle csoport is.
Az egyik az egy 12 alkalmas tanfolyam, ahol hetente hétfőnként találkozunk: Január 9.én kezdődik https://holdkucko.com/a-termeszetes-noi-let-tanfolyam/
A másik pedig egy egy éves önismereti Női kör, ahol havonta találkozunk: Január 14.-én kezdődik. https://holdkucko.com/noi-eletkor-csoport/

Ha online egyénileg szeretnél tanfolyamot végezni, ahol foglalkozhatsz saját tempódban a nőiség témájával, most kicsit kedvezményesebb áron:
ONLINE női jóga tanfolyam, a női test harmonikus működéséért: https://holdkucko.com/online-noi-joga-tanfolyam-a-noi-test-harmonikus-mukodeseert/
ONLINE tanfolyam a női termékenységért: https://holdkucko.com/tanfolyam-a-noi-egeszsegert/

Ha csak egy-egy téma érdekel online:
A női lét és a ciklus csodája anyag: https://holdkucko.com/a-noi-let-a-ciklusunk-csodaja/
Méh gyógyító csomag: https://holdkucko.com/meh-gyogyitas/
Női szervek és a betegségei online anyagok: https://holdkucko.com/a-noi-szervek-es-betegsegei/

Hozzászólás