A menstruáció, a PMS és a menstruációs fájdalom.

A menstruációs vérzés a női termékenység ősi szimbóluma. A menzesz és a holdidő az ősi női szimbólumra, a Holdra utal. Azok a nők, akiknek problémájuk van a nőiségükkel, a társadalmi szerepükkel, a női minőséggel átoknak is megélhetik.

A menstruáció megélésére hatással van az, hogy hogyan nevezzük a saját vérünk, milyen a kapcsolatunk vele. A vérzésünk, vérünk olyan megnevezései, mint a havi baj, havi gond, gyengélkedés, stb., a női életkör elleni szembenállást mutatja. Hiszen azt mondatha, hogy valami nem jó, rossz dolog történik, szégyenleni való, nő nem érzi jól magát. Ilyenkor a nő nem érzi jól magát a női folyamatban, hiszen fájdalomként éli meg.
Ha eddig negatívan hívtad a menstruációt, próbálj találni egy számodra elfogadható pozitívabb szót. Pl. Holdidő, női napok stb. Vagy egyszerűen nevezd nevén simán menstruációnak, menstruációs napoknak, ezzel is felvállalni, hogy ne tabu téma legyen.:)

A nők nagy része nem érzi jól magát a menstruáció előtt és közben, mélyen belül pedig a saját nőiségében sem. A mai világban nekünk nőknek nehezebb megélni és teret adni a saját nőiségünknek, a passzivitásnak, a visszavonulásnak, hiszen az életben az aktivitás, a teremtés, a mindig jókedv és az alkotás van előtérbe. A férfiaknak és a nőknek is szükségük van a passzívabb időszakra, de nekünk nőknek ahhoz is szükséges ez, hogy a testünk harmonikusan tudjon működni.
Amint sikerül nőként elfogadnunk a ciklusunk minden fázisát, és megélnénk a természetés visszavonulási igényünket a menstruáció előtt és közben, hogy regenerálódjunk és tisztuljunk, akkor nem értékelnénk ennyire negatívan ezeket a napokat. Hiszen ha ezeket a napokat nyugalomban töltjük el, önmagunkkal foglalkozunk, akkor szinte maguktól tűnnek el a problémák. A társadalomnak is jobb lenne, ha a nők pihenhetnének ezeken a napokon. Ha a nők önként töltenének havonta egy hétvégét nyugalomban és a regenerációra fókuszálva, akkor a vérzés nem lenne fájdalmas és dráma.
A mai világban még sajnos ez nem mindenkinek megadatott, és vannak kivételes helyzetek, amikor nem tudunk elvonulni, azonban arra tudunk hatással lenni, hogy a menstruációs időszakban amennyire lehet megengedjünk magunknak a passzivitást. Ha a munkánkban nem tudunk szünetet tartani, akkor is arra hatással tudunk lenni, hogy a nap további részét mivel töltjük.

A vérzés napjain jót tesz, ha melegvizes palackot teszünk a méhünkre (akár a lábunkra is), ezzel biztosítjuk a külső meleget, és meleg teát vagy levest fogyasztanánk, hogy belülről is melegítsük a méhünket. 🙂
A menstruáció napjainak van egy energetikája. Sokkal nyitottabbak vagyunk Önmagunkra, és a belső hangunkra. Csodás dolgokat tudunk tapasztalni, ha időt szakítanánk arra, hogy feldolgozzuk azokat a dolgokat, amik az adott hónapban történtek velünk. A menstruációnk minőségére hatással van, hogy milyen volt az adott hónapunk, mik történtek velünk, miket éltünk meg, mit hogy éltünk meg, miket éreztünk. Megfigyelhetjük mik azok a dolgok amiket el szeretnénk engedni a menstruációval együtt. Ezek által sokkal tudatosabban és tisztábban tudnánk belevágni a következő hónapunkra, a következő ciklusunkra.

Azok a nők, amik menstruciókor is megfeszítik minden erejüket, hogy észre se vegye se ő, se mások, hogy menstruál, azzal egyszerűen felőrli az erejét és gyengíti az életkedvét és egyre távolabb kerül a természetes női minőségtől.

A menstruáció egy megélt szakasz lezárása. Egy életszakasz lezárásához időt kell szánni a mérlegelésnek, le kell vonni a tanulságokat, hogy az új szakasz elindulhasson.
Azonban a mai világban, a médiában is folyamatosan azt mutatják nekünk, hogy a nő a menstruáció ellenére is teljes értékű ember lehet, észre se kell hogy vegye. A modern világ nem tartja a menstruációt jelentős eseménynek, hanem inkább eltitkolandó eseménynek, amit megvetnek, így nem csoda, hogy a természet ezzel fájdalmas áldozatot kér.
Azok a nők szenvednek a legszörnyűbb menstruáció előtti tünetekben, akik a legjobban próbálnak megfelelni a modern, emancipált nő képének. Nehéznek élik meg a menstruáció előtti napokat.

A női szervezet számára a havi menstruáció lehetőséget ad arra, hogy megszabaduljon mindentől, ami felesleges. A menstruáció méregtelenítés is. Ilyenkor teljesen normális, hogy nem vagyunk toppon, de utána minden sokkal tisztább és jobb.
A méh belseje ebben az időszakban egy hatalmas seb, ami vérzik és fáj. A feleslegessé vált nyálkahártya eltávozik együtt azzal, amire már nincs szüksége a szervezetnek.
A menstruáció egyben a tisztulás és az újrarendezés időszaka.

A menstruáció a nyálkahártya megszületése, ami arra emlékeztet, hogy nem lesz gyermek. A menstruáció vércseppjei könnyek a meg nem valósult várandósság miatt.
A várandósság mindig a nőiség beteljesülése marad.
A nő hozzáállása a menstruációjához, megmutatja a személyes hozzáállását az új kezdetekhez. Helyet kell biztosítani az új lehetőségeknek, amihez előszőr el kell távolítani a régi dolgokat, mielőtt elkezd növekedni az új nyálkahártya (ezzel az új fészek).

Tudatosan el kell fogadni és megtanulni értékelni a ciklikusságot.
Ha a menstruációt visszahúzódásnak, kimenőnek tekinti, elősegíti a tisztulást és a regenerációt, ezáltal csökkenni fognak a fájdalmak. Sokat tud segíteni, ha felvesszük a kapcsolatot a saját méhünkkel.

Menstruáció kimaradása:
Ha nem a várandósság miatt marad el a menstruáció, az azt jelzi, hogy a női energiák áramlása elakadt. Azt mutatja, hogy a nő nem áramlik együtt élete természetes folyamataival. Nem következik be a szokványos havi női változás, a régi szövet nem távozik, a tisztulási folyamat elakad. Ez a ritmuszavar azt mutatja, hogy a nők nem a saját körükben élnek. A nő visszafokozódik kislánnyá, és kicsit hasonlítani fog a férfira.
Azok, akik nincsenek kibékülve a saját nőiségükkel és megijednek a várandósság és a szülés lehetőségétől, még örülnek is, ha kimarad a menstruáció. Az elmaradó menstruáció tüneteit, ha elfogadja a nő, akkor segíthet közelebb kerülni a mélyebb lelki üzenethez. A test ezzel üzen a nőnek, hogy az kiesett élete köréből, ezáltal nem termékeny, vagy esetleg azt is szimbolizálhatja, hogy a kapcsolata nem gyümölcsöző. A teste nem kész a ritmusra, nem akar befogadni, sem kiadni, sem várandós nem akar lenni. Azt mutatja, hogy egy stagnálás van a nő életében, a női területeken.

A sorscsapások, gyász, sokkélmények szintén hatással van a a ciklusunkra és eredményezheti a menstruáció kimaradását, mivel ilyenkor is kibillen a nő a szabályos életritmusából. Ebben az állapotban nem adhat biztonságot és jó fészket egy gyermeknek.
Ha ezek a problémák megoldódnak, feldolgozza a nő, akkor az visszatér a normális szabályos ciklushoz. Ha ez nem következik be, akkor még nem dolgozta fel mély, lelki szinten.

PMS

Fizikailag a progeszteron hatásához van köze. Ha nem történt meg a beágyazódás, a progeszteronok le akarják építeni a nyálkahártyát, hogy a test ne törekedjen a várandósságra. Sok nőt megvisel a menstruáció előtti időszak. Tünetek között lehet az ingerlékenység, a mély szomorúság, fejfájás és medence érzékenység is. A mellfájdalom és feszülés arra utalhat, hogy fájdalmas, hogy nem tudtak megfelelni a Hold tápláló aspektusának. Ha a kellemetlen érzetek, a fájdalom eléri a szívközpontot, azt mutatják, hogy a szívügyek vannak nyomás alatt.
Depresszív hangulat is megjelenhet, ami a halállal, a veszteséggel való szembesülés hiányára utal.

Itt a feladat az, hogy a nő hagyja meghalni azt, ami már elöregedett, tanulja meg elengedni, béküljön ki a halállal. A nőnek minden hónapban, ebben a szakaszban el kell fogadnia a halált. Olyan természetesen tartozik az életéhez, mint a légzésben a kilégzés. Az elengedéshez is van szintén köze, ahhoz, hogy hagyja a dolgokat megtörténni. Én sokszor megfigyeltem a saját életemben és a testemben, hogy néha az elengedés hiánya hatással lehet a ciklusomra azáltal, hogy sokkal nehezebben indul meg a vérzés, ha éppen olyan élethelyzeteben vagyok, amikor nehezen megy az elengedés.
A szomorúság megjelenése normális és el kellene fogadni nekünk és a környezetünknek is. A depresszív, ingerült hangulat vezethet konfliktusokhoz a párkapcsolatban, főleg akkor, ha a férfi nem hagy teret ilyenkor a nőnek. Amikor a nő végre elkezd vérezni, akkor megkönnyebbülést érez, vihar utáni megtisztult állapot jön létre. A méh is megszabadul a felesleges fészek minden maradványától.
Ha a nő nem békül ki a különböző tünetek üzeneteivel, a tünetek megrekednek a testben, és rendszeres lesz a fájdalmas PMS. Olyan nőknél általában, akik kevésbé békültek ki nőiségükkel.

Ami segíteni tud, ha a lelki szükségletekkel foglalkozik a nő. Visszavonulás, pihenés, lazulás, a teljesítés elengedése. Vegye körbe magát meleggel, igyon gyógyteákat, pihenjen.
A legjobb terápiája a PMS-nek az lenne, ha a nő átadná magát a ciklikusságnak és elfogadná a lélek által jelzett tüneteket, követeléseket és megélné a passzitivást.
Ha a nő eléri azt, hogy a menstruációja kimenőnek számítson és ki is tart emellett, és minden ciklusában 2-3 napig hátat fordít a külvilág követeléseinek akkor megszűnnének a PMS tünetek és a fájdalmas menstruáció.
Minden Holdciklusban egy egész hétvégét kellene pihennünk. 🙂 Át kell adnunk ezt a nézőpontot a családunknak is, hogy ezeken a napokon pihenésre, visszavonulásra van szükségünk, és ezáltal a családtagok is jobban fogják értékelni majd a mindennapi munkánkat és a nőiségünket is.:)

Amikor FÁJDALMAS a MENSTRUÁCIÓ


Ez a tünet sajnos egyre gyakoribb, egyre fájdalmasabban élik meg a nők nőnek lenni. A prosztaglandinok felelősek a fájdalomért (a szülésnél), a menstruációt is szabályozzák. A nyálkahártya leválásához szintén fájdalmas kontrakciók szükségesek. A progeszteron végzi a nyálkahárta (fészek) kilökését. De nem a nyálkahártya leválása okozza a fájdalmat, hanem a méh összehúzódásai. Valódi elválási fájdalmak ott lépnek fel, ahol az elválás ellenállásba ütközik.

A havi vérzés egy halálfolyamat kifejezése, egy be nem teljesült álom. A fájdalmas vérzés, fájdalmas nőiséget jelent. Ha valaki úgy éli meg a menstruációját, mintha belülről széttépnék, az a nő gyakran megfeszíti magát, hogy megfeleljen a külvilág követelményeinek (belső világa kárára is).
Sokszor azok a nők szenvednek fájdalmas menstruációban, akiknek az édesanyjuk és ezzel küzdött. Öröklődik. Ha a családban az anyaság központi üzenete az, hogy nőnek lenni szenvedés, akkor ez hatással van a lányok életére is. Sokat segíthet a lányoknak, ha megünnepeljük az első menstruációját.

A várandósság reményt szimbolizál, és amikor megjön a menstruáció, az jelzi, hogy nem jött létre a várandósság, a remény végét is jelenti. A nyálkahártyával együtt a remény is meghal, és görcsök között megszületik. Akkor jelenik meg erős fájdalom, ha belső harc is van a nőben, ellenállás. A görcs mindig a harc kifejeződése, ami ellenállást mutat.
Ha a nő harmóniában van az elengedéssel, akkor a felesleges méhnyálkahártya erős fájdalom nélkül születik meg.

Sokszor azoknál a nőknek is megjelenhet nagyon erős fájdalom menstruáció közben, akik nagyon szeretnének gyereket, már régebben próbálkoztak, de nem jött össze, és ezáltal a nő önértékelése is csökken, hiszen nem érzi elég jónak magát ahhoz, hogy gyermeke legyen. Visszautasításnak is megélheti. Ha annak éli meg és nem tudja elengedni, akkor fájdalom fog megjelenni. A nyálkahártya testi kiválasztása és a lelki összetörés növeli a fájdalom megjelenését.

Általában azok a nők szenvednek erős fájdalmakban, akik inkább kicsit férfiasabb jegyűek, mint nőiesek. Minél jobban kibékül egy nő a saját nemével és feladatával, annál könnyebben fog tudni belesimulni a női ritmusba, és ellenállás nélkül éli meg. A görcs az energiaáramlással szembeni ellenállásból keletkezik. A fájdalmak gyakran csökkennek szülés után. Hiszen a szülés után könnyebben kerül a nő bele a saját női mintájába. Általában a szülés után, nőiesebbek lesznek a nők, jobban kibékülnek a női létükkel.
A fájdalom mindig figyelmet kér, ilyenkor a nőnek muszáj figyelnie és gondoskodni a saját testéről. A fájdalom által kikényszerített pihenés, egyedüllét segítség a nőnek, ha önmagától nem ad teret a visszahúzódásnak a menstruációkor.
Az elengedéssel kell igazán foglalkozni, amikor megjelenik ez a tünet.
Ezt az időszakot ki kéne használni a nőnek, az elengedésre.

Fájdalomnál sokat tud segíteni, ha melegen tartjuk a méhünk területét és sokat fekszünk, pihenünk. Próbáljunk főként az első két napban keveset állni, mozogni. A kamillavirág görcsoldó és nyugtató hatású. A cickafark is hasonlóan hat, de kicsit gyengébben. A citromfű és a macskagyökér is görcsoldó és nyugtató. Ha szeretnél kicsit bővebben olvasni a női szervezetre pozitívan ható gyógynövényekről, akkor kattins ide: https://holdkucko.com/2021/04/07/gyogynovenyek-noi-betegsegekre/

Ha szeretnéd jobban megismerni a a ciklusoddal, megérteni a tested tüneteit/jelzéseit, akkor ajánlom a következő Női elvonuló napot, amit Budapesten tartok egy csodás otthonos női stúdióban. Egész nap fókuszában a a női test ciklikussága, és a menstruáció lesz stb. Bővebb infót itt találsz: https://holdkucko.com/holdkucko-noi-kor/

Ha szeretnél mélyebben foglalkozni női csoportban, tanfolyamon a ciklussal, a női betegségekkel, a női minőséggel és a női szervezet működésével, akkor már tudsz jelentkezni a Március 21-én kezdődő csoporthoz, ami BP-en indul majd. Minden további infó: A természetes nőiéség, női jóga csoport Március 21.-én indul: https://holdkucko.com/a-termeszetes-noi-let-tanfolyam/

ONLINE női jóga tanfolyam, a női test harmonikus működéséért: https://holdkucko.com/online-noi-joga-tanfolyam-a-noi-test-harmonikus-mukodeseert/



Ha online tanfolyamok, csomagok érdekelnek:
ONLINE tanfolyam a női termékenységért: https://holdkucko.com/tanfolyam-a-noi-egeszsegert/
A női lét és a ciklus csodája anyag: https://holdkucko.com/a-noi-let-a-ciklusunk-csodaja/
Női szervek és a betegségei online anyagok, KEDVEZMÉNYESEN: https://holdkucko.com/a-noi-szervek-es-betegsegei/
Egyéni tanácsadás: https://holdkucko.com/egyeni-tanacsadas/


Felhasznált irodalom: Margit és Rüdiger Dahlke: Női egész-ség.
dr. Oláh Andor: Házipatika gyógynövényekből.
Maria Treben: Női betegségek.
Christiane Nortrup: Női test, női bölcsesség.
Elizabeth Davis: A női szexualitás.

1 című bejegyzés “A menstruáció, a PMS és a menstruációs fájdalom.” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás