A fájdalmas menstruáció.


A menstruáció a nőiség és a termékenység kifejezése. Nőként az életünk ez a ritmus irányítja. Engedelmeskednünk kell ennek a korlátozásnak, amit ez jelent. Az odaadás képességét érinti ez az engedelmesség.
A női pólust a kínaiak Jinnek nevezik, az alkimisták a Holddal szimbolizálják, a pszichológia pedig a Víz szimbólumán keresztül fejezi ki.
A női princípium: a befogadóképesség. “A teremtő út a férfié, a befogadó a nőié.”

Az odaadó képesség a nőiség legmélyebb minősége, minden női képesség alapja: a megnyílás, a befogadás, a fogamzás, az önmagába zárás.
Az odaadás képessége lemondás az aktív cselekvésről. A Hold és Víz is lemond arról, hogy aktívan sugározzon, kibocsásson valamit, mint a Nap és a Tűz. De ezáltal a lemondás által válnak képessé arra, hogy fényt és meleget vegyenek fel magukba és visszatükrözzék azt.

A Nap és a Hold, a Tűz és Víz a férfi és a nő polaritása. A teljes tökéletesség eléréséhez szükség van az ellenpólusra. Ez a tökéletesség csak úgy érhető el, ha mindkét pólus a saját egyediségét teljességgel megéli.


Nem visz előre, ha a Víz arra fókuszál, hogy nem tud égni és világítani, hiszen ezáltal azt hiszi, hogy alacsonyabbrendű. Éppen amiatt tud igazán befogadni, mert nem tud égni, a befogadásról pedig a Tűznek kell lemondania. Egyik sem jobb, mint a másik, hanem más.
Aki nőként teljesen elfogadja és megéli a nőiségét, nem fogja magát alacsonyabbrendűnek érezni.


A legtöbb menstruációs zavar (és a legtöbb szexuális zavar) hátterében az áll, hogy ha nem tudunk megbékélni a saját nőiségünkkel. A teljes odaadás nem mindig könnyű, hiszen le kell mondanunk az “én ezt akaromról”. Az Egónkból kell áldoznunk, egy részünket kell odaadnunk, feláldoznunk- a menstruációs vérzés is ezt az odaadást követeli tőlünk nőktől. A vérveszteséggel nőként életerőt áldozunk. A menstruáció egy kis terhesség, egy kis szülés. Olyan mértékben jelenik meg a cikluszavar vagy egyéb menstruációs panasz, amennyrie a nő nem tud beletörődni ebbe a szabályozásba. Ezek a zavarok arra utalnak, hogy a nő nem akarja odaadni magát: a menstruációnak, a szexualitásnak, a férfinak. Megjelenik az én ezt nem akarom minőség, amit a média kihasznál a betét, tampon reklámokkal, hiszen ezek a hirdetések azt sugallják, hogy ha azt a terméket használja, akkor észre se fogja venni, hogy menstruál, mindent ugyanúgy tud csinálni a mindennapjaiban, hordhat nyugodtan fehér ruhát, mehet edzésre stb stb. Függetleníteni akarja a menstruációjától a nőt, hiszen bármit megtehet amit csak akar. Ez sajnos nagyon sok problémát okoz a nőknek, főleg azoknak a nőknek akik nehezen tudnak megbarátkozni a saját testük ritmusával, és nem szeretnének tudomást venni a menstruációjukról.

Aki nagyon fájdalmasan éli meg a menstruációt, az a nő valószínűleg a saját nőiségét is fájdalmasan éli meg. Általában aki menstruációs zavarokkal küzd, szexuális zavar is megjelenik, hiszen az odaadás elleni tiltakozás a szexualitásban is megakadályozza a nőt, hogy teljesen elengedje és odaadja magát.
Aki az orgazmusban képes elengedni magát, az a menstruáció során is el tudja engedni magát.

A menstruáció egy kis meghalás, hiszen az elhalt szövetek lökődnek ki a szervezetből. Ami közös a halálban, az orgazmusban és a menstruációban az az odaadás képessége, a készség az egónk egy részének a feláldozására.

A kórosan lesoványodott nők menstruációs problémákkal küzdenek, hiszen félnek a nőiségüktől, a szexualitástól, a termékenységtől, az anyaságtól.
Bizonyos helyzetekben pedig teljesen elmarad a menstruáció. Ilyen pl. ha túlságosan félelemkeltő vagy bizonytalan helyzetben vagyunk, katasztrófák esetén is. Hiszen ilyenkor nem alkalmas a hely az odaadásra.

A menstruáció annak a kifejezése, hogy a nő anyává lehet. A menstruációs vérzést a nők különbözőzen élhetik meg, attól függően, hogy akarnak-e gyereket vagy nem.
Amikor a nő már babát szeretne, a menstruáció azt jelenti, hogy nem sikerült. Ilyenkor teljesen természetes a szomorúság, és a gyász érzése és megjelenhet a fájdalom is ilyenkor, hiszen a nő annak éli meg. A nyálkahártyával együtt egy remény is meghal ilyenkor. A nyálkahártyával együtt ilyenkor romba tud dőlni a nő önértékelése is, hiszen még arra sem érezheti jónak magát, hogy babája legyen, ezt meg tudja élni személyes leértékelésnek, hiszen azt érezheti, hogy nem fogadták el (megint), amit ő kínált. Az előkészített fészket elutasították, fel kell áldozni ilyenkor az előkészületeit. Ha ezt nem önként teszi meg a nő, hanem fájdalommal dolgozza fel, és nem vallja be ezt önmagának sem, akkor fájdalom fog megjelenni a vérzéskor.
Ha a nő még nem szeretne babát, akkor alig várja, hogy megjöjjön a menstruációja és néha ezzel késlelteti.

A menstruációt a női ösztrogén és a férfi gesztagén hormon irányítja. A női és a férfi minőség összjátéka. Amikor hormonális probléma van, a külsőleg bevitt hormon/gyógyszer nem igazán tudja meggyógyítani, hiszen hiányzik a lélek férfi és női része. Gyógyulást a nő a saját nemi szerepével való megbékélése hozhat, és ebbe az is beletartozik, hogy a benne lévő férfi pólust is megéli.

A menstruációt a prosztaglandin szabályozza (ez a hormon ami a szülésnél felelős a fájdalomért). A menstruáció is kis szülésnek számít. A nyálkahártya megszüléséhez szintén fájdalmas kontrakciók szükségesek. Ilyenkor távozik belőlünk a fel nem használt fészek, ezt hormonálisan a progeszteron végzi. Nem a nyálkahártya leválása okozza a fájdalmat, hanem a méh összehúzódásai. Ilyenkor a méh mintha tekeregne, hogy megszabaduljon attól, amit már nem tud megtartani, amire nincs szüksége. Ezáltal természetes, hogy kis fájdalmat érezhetünk, a fájdalom mértéke attól függ főként, hogy a nő a saját nőiségével, élethelyzetével hogy áll. A feleslegessé vált fészek kilökésének a témája minden holdciklusban előjön. Azonban valódi mély elválási fájdalom ott jelenik meg, ahol ez az elválás, elenegedés ellenállásba ütközik.
A fájdalmak létrejöttéhez belső harc szükséges a külső történések mellett. A görcs mindig a harc kifejeződése, ami ellenálást feltételez. Ha a nő harmóniában van az elengedéssel, akkor a felesleges, nem használt fészek fájdalom nélkül születik meg.


Nőként minél jobban kibékülünk a saját nőiségünkkel és feladatainkkal, annál könnyebben fogunk tudni belesimulni a női ritmusba és nem fog megjeleni ellenálás. Minél inkább hajlunk a teljesítményközpontú férfi pólus felé, annál jobban kiesünk a női ritmusunkból.

A mai orvostudomány sajnos szinte mindig csak a felmerülő tünetek elnyomását célozza meg. A fájdalmas menstruációnál, a fájdalmat. Ezáltal sajnos elnyomják a test segélykiáltásait, és nem a problémával és a megoldással foglalkoznak.

A fájdalom mindig figyelmet kér. A fájdalmas menstruációnál a figyelmet az elengedés témája jelenti. Azt a figyelmet amit a fájdalom kikövetel, lehet akár előnynek is tekinteni. Hiszen lehetőséget tud adni arra, hogy pl. ezeken a napokon a kötelességeink teljesítését elkerüljük. A fájdalmak miatt a nő havonta egyszer megkapja a nyugalmat, ami valójában kijárna neki a fájdalom nélkül is. Ez a regenerálódás időszaka. Ki lehetne használni ezt az időszakot az elengedésre és a saját női erőnknek az önátadása témájára.



A nőiség és az anyaság mindig az odaadás, az elengedés és a szülés témájával függ össze, Nőnek lenni pedig a mai világban egyre nehezebb. A mai társadalomban a nők sokkal többször menstruálnak, mint régen a nők. Azáltal, hogy sokkal korábban kezdünk menstruálni, később és kevesebbet szülni, 2-3x annyira ki vagyunk téve ennek a hormonális és testi változásnak, mint régen a nők. Sokkal jobban le vannak terhelve a nők (a munkában és a magánéletben is). Sok nő úgy éli meg a menstruációt, mintha belülről széttépnék. Főként azokról a nőkről van szó, akik megfeszítik magukat, hogy megfeleljenek a külvilág nem reális követelményeinek.
Megoldás lehet a tudatos, életfeladatnak tekintett önátadás a ciklikus életnek.
Azok a nők, akiknek már az anyja is küzdött fájdalmas menstruációval gyakoribbak, és nem feltétlen kell itt genetikára gondolni, hanem megjelenik itt a családi hagyomány örökölése. Hiszen ha egy családban az anyaság, a nőiség = szenvedés, akkor ez hatással lesz a lányok életére.
Az tudna segíteni ebben a helyzetben, hogy ha egyre több anya kezdené el megünnepelni a lánya első menstruációját, hiszen ha az első vérzést összekötik egy ünneppel, büszkeséggel, pozitív tapasztalattal, akkor sokkal kellemesebben fogja megélni a következő generáció. Meg kell próbálni átadni nekik, hogy ez egy tisztulási rituálé, ami egészséges és alkalmas arra, hogy egy hónapban néhány napra visszavonuljunk és magunkkal foglalkozzunk. Hiszen ezekben a napokban gyengélkedünk, nincs energiánk arra, amira általában van, és ez teljesen rendjén van!
A menstruáció egy olyan női rituálé, ami összeköti a világ összes nőjét.:)

Ha szeretnéd megismerni a tested működését, elfogadni a saját ciklusod, akkor jó szívvel ajánlom a Ciklusunk csodája online csomagot.

10 alkalmas online tanfolyam, ahol mélyeb foglalkozhatsz a nőiség témájával, a ciklussal és a női betegségek lelki háttereivel: online női jóga tanfolyam.

Május végéig pedig 25% kedvezménnyel:
A méh gyógyító csomag.
– Online tanfolyam 10 alkalmas a női termékenység támogatására.

Szeptemberben indul újra az egy éves női önismereti csoport, női kör, női életút csoport, a Dunakanyarban.


Szabó Clau.

Felhasznált irodalom: T. Dethlefsen- Ruediger Dahkle: Út a teljességhez.
Margit és Rüdiger Dahkle, Volker Zahn: Női egész-ség.

Hozzászólás