A menstruáció előtti és a menstruációs időszak.

A Luteális Szakasz. A menstruáció előtti időszak.
Női életszakaszban: az Amazon, Matriarcha, Papnő szerepek.
Fogyó Hold. Ősz. Terméketlen időszak. Progeszteron időszak.

Lelkileg ez az időszak a kavargó érzelmek, indulatok, érzékenység, kreativitás időszaka. Felkészülés a következő menstruációra. Fokozatosan a figyelmünk a külvilág felől, befelé kezd irányulni.
Ez az időszak inkább a befelé figyelésről kell hogy szóljon. Ez a természetes visszavonulás időszaka.
A petefészkekről most a Méhbe irányul a figyelem.

Ebben az időszakban rá tudunk hangolódni Önmagunkra, és arra, hogy mi az ami jó és az ami nem jó az életünkbe és mit kell elengednünk.
Fizikai szinten: a menstruáció előtti időszak 14 napig tart! Miután megtörtént az érett petesejt kilökődése, az OVULÁCIÓ, onnantól kezdődik a 14 napos menstruáció előtti időszak. Az ovuláció után a sárgatest egyre jobban nő, ennek hatására indul el a progeszterontermelés, a méhnyálkahártya tovább érlelődik. 14 nappal az ovuláció után a sárgatest teljesen felszívódik, ezáltal visszaesik a progeszterontermelődés, aminek a hatására a méhnyálkahártya lebomlik, tehát elindul a vérzés, a menstruáció. A vérben ismét elkezd emelkedni kezd az FSH és az LH szintje is. Ez a ciklus vége és ezáltal az új ciklus eleje is. 🙂 Csodás a testünk. Ez az a Luteális szakasz nagyon fontos időszak a női ciklusban, hiszen csak ekkor termelődik a progeszteron, amire nagyon nagy szüksége van a női testnek, ahhoz hogy harmonikusan tudjon működni.

PMS: Premenstruációs szindróma, ha megjelenik testileg és lelkileg nem tudunk felkészülni a lebontásra és az elengedésre. Feszültség keletkezik az altestben, feszült élethelyzet a nőiesség területén. Fejfájás a konfliktus egészen a központig testünk központjáig, azaz fejünkig kihat.
Mellkas feszülés a fájdalom amiatt, hogy a hold anyai aspektusának újra nem tudunk eleget tenni. Düh érzése, mert nincs termékeny kapcsolatunk, ne érj hozzám érzés.
PMS tünetek lehetnek még: idegesség, hát-, fej- és hasfájással járhat. Ez a hormonális egyensúly felborulásának a következménye. Elutasítás és bűntudat kezd felszínre törni bennünk. A PMS tünetek olyan helyzeteket teremt, amiben elkell gondolkodni a saját nőiségen és az ahhoz fűzödő viszonyon (sok nőnél főként akkor jelen meg, ha szakmai karriert szeretne befutni). Összezavarodást is jelenthet, a társadalmi sztereotípiák befolyásolják. Segíteni lelkileg az tud, ha szeretem és elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok és hagyom, hogy fejlődjek.



A menstruáció akkor indul meg, amikor visszaesik a progeszteron termelődés, a méhnyálkahártyája leválik, és elindul az elengedés folyamata. A tüszők szépen lassan elkezdenek érni már akkor amikor zajlik a menstruáció. A menstruációs szakasz: 3-5 napig mondható természetesnek. Ebből 2-3 nap erősebb vérzés. A menstruációt onnantól számítjuk, amikor már a vér jön, nem a barnázástól! (Az még az előző ciklusból visszamaradt megalvadt vér).
Újhold ideje a legoptimálisabb a menstruációra, de a mai modern világban a mesterséges fény és az életmód miatt ez már nem megszokott. Ez az időszak, az én idő!

Női életszakaszban a boszorkány, vénség, sötét anya archetípusok. Évszakban pedig értelemszerűen a Tél szimbolizálja. Terméketlen időszak.
Lehetnek kisebb görcsök, derékfájás, kimerültség, bizonyos ételek iránt vágy. A csend, az üresség, a visszavonulás időszaka. Teljesen természetes, hogy ilyenkor vágyunk az egyedüllétre, nem vagyunk annyira szociálisak, nehezebben fejezzük ki a gondolatainkat, érzéseinket. Esetleg borúsabban látunk mindent. Amikor elindul a vérzésünk egy új csodálatos ciklus indulását jelzi. Nagy ajándék ez a testünktől, hiszen a termékenységünket mutatja. Az a vér, ami ilyenkor távozik belőlünk tele van erővel, energiával hiszen ez a vér táplálta volta a magzatot! Ebben a vérben benne vannak az előző ciklusunk érzései, tervei, gondolatai, fájdalmai. Ez egy tisztulási folyamat, amiért hálásak lehetünk. A vérünk jelenti a kapcsolatot az ősi nőiséggel. Kezdjünk el kapcsolódni a saját vérünkkel! Hiszen nagyon tápláló a vér, ami ilyenkor távozik.


Az álmaink, a kreativitás, a hormonok ciklikus hullámzása elmélyíti a belső bölcsességünk megismerését. Azáltal, hogy több időt szentelünk magunknak, fokozatosan egyre többet tudunk meg saját magunkról, megváltozik a gondolkodásunk és megtanuljuk, majd beépítjük az életünkbe a ciklusunk adta lehetőségeket! Elkezdünk rá végre lehetőségként tekinteni. A menstruáció előtt a jobb agyfélteke, az ösztönös megérzéssel kapcsolatos rész aktívabbá válik.

Amint elkezdjük értékelni menstruációs ciklusunkat, hormonálisan és érzelmileg is gyógyulni kezdünk. Szükségünk van a menstruáció előtti fázisban magányra, pihenésre, hogy eltávolodjunk kicsit a napi kötelességektől. A Hold az érzelmeink útjának a szimbóluma. Az Újhold pedig az elmélyülés, a befelé figyelés időszaka. Ciklusunkban is a menstruációt szimbolizálja. Az Újhold segíthet abban, hogy elfogadjuk, hogy a menstruáció előtti fázisban és a menstruációkor egyedüllétre, pihenésre van szükségünk. A mai világban annyira az aktivitás került előtérbe, hogy sokszor szinte a semmibe vesszük a pihenés iránti igényünket. A csodálatos menstruációs ciklusunk (próbálja) tanítani nekünk az élet folyamatainak, a ki- és belégzés, a befogadás és elengedés áramlását. Ha vissza akarjuk nyerni menstruációs bölcsességünket és meg akarjuk becsülni a ciklikus természetünket, akkor tudomásul kell vennünk és elengedni azokat a negatív hozzáállásokat is, amiket belénk neveltek a menstruációról és a ciklikusságról. Rajtunk múlik, hogy hogy éljük meg a menstruációt, és hogy hogyan adjuk tovább. 🙂

Nőként igenis a mi dolgunk, hogy ezt a csodát végre pozitívan adjuk tovább a leányainknak, és ami ugyanolyan a fontos a környezetünkben élő férfiaknak is. A ciklusunk minősége mindig tükrözi a lelki állapotunkat. Hiszen az érzelmi állapotok a szervezetben, ezáltal a női ciklusban is megnyilvánulnak. A nehezebb, fájdalmas időszakok az életünkben okozhatnak menstruáció kimaradást, vagy nagyon fájdalmas vérzést.


Menstruáció és a Holdciklus:

Növő Holdkor menstruáció: gyarapodás, új irányok és az új kezdetek ideje. Ilyenkor forduljunk magunkba, támaszkodjunk belső bölcsességünkre, fedezzünk fel valami újat.
Teliholdkor menstruáció: a Telihold kifelé fordul, a kihordás, a munka és a cselekvés időszaka. Érzelmileg telített, nagy kihívást jelentő időszak. Előtérbe kerül a nőknek a sárkány jellege.
Fogyó Holdkor menstruáció: naplemente időszaka, kevesebb erő. Jó időszak a tervek megerősítésére, arra hogy beérjen a terveink gyümölcse.
Újholdkor Menstruáció: a befelé fordulás, a mély gondolkodás ideje. Pihenés, új erő gyűjtése. Tudattalan emlékek, fájdalmak törhetnek a felszínre.

Menstruációs problémák lelki háttere:
A menstruációs panaszok a nőiség belső elutasítására utalhat. Az új feladatra való készség hiányát jelzik. A fájdalom magában rejti a felhívást, hogy engedjük tovább haladni a fejlődésünket. A nő küzd a női szerepek ellen, a visszavonulás ellen, alárendeltnek éli meg a nőiséget és ez ellen küzd, akkor cikluszavar alakul ki. Ha a menstruáció kimarad (még termékeny időszakában lévő nőnél), a nőiség elutasítását jelenti, a szexuális partnertől származó bűntudathoz kapcsolódik. A nő félelmet, bűntudatot él meg. Megszünteti a saját menstruációját, visszautasítva az életet (akár édesanyához is köthető, ha pl. rossz kapcsolatban volt az férjével), fájdalomra emlékeztet, és ez ellen küzd a nő.

Görcsoldó teák: orbáncfű, cickafark palástfű, pásztortáska (vérzéscsillapító is, tehát keveset), csalán, körömvirág, levendula, zsurló, citromfű.
Ezeket lehet tengeri sós fürdőbe keverni (utolsó napokban), addig palackba tölteni és hasra tenni.

Menstruációt segítő gyógynövények: Bazsalikom: friss levele elősegíti a vérzést, frissít és enyhíti a leghangoltság érzését. Menstruáció kezdetekor javasolt.
Macskamenta: fájdalomcsillapító, görcsoldó és nyugtató hatású. Enyhíti az emésztési zavarokat.
Gyömbér: serkenti a vérkeringést, felmelegíti és egyensúlyba hozza a testet, enyhíti az emésztési zavarokat.
Csalán: kihajtja a testből a felesleges vizet, erősíti a vesét és a mellékvesét. K-vitamint, karotint, fehérjét, kalciumot és vasat is biztosít a menstruáció során. Erős vérzés esetén is nagyon hasznos.
Málna: a női szenvedély és életerő jelképe. Enyhíti a menstruációs panaszokat, és javítja a méhizomzat tónusát.
Rozmaring: erősíti és stabilizálja a szervezetet. Elősegíti a vérzést, és segít egyenletesen tartani az energiaszintet a menstruáció közben.

Ha szeretnél mélyebben foglalkozni a Nőiségeddel, és szeretnél részt venni az induló női tanolyamon, várlak szeretettel! 🙂 Február 8-án indul. 2 hónapos tanfolyam BP-en. Minden infót megtalálsz a linken: Női tanfolyam

Ha online szeretnéd elmélyíteni a tudásod és a női szervekre és a hozzájuk kapcsolódó betegségekre és azoknak lelki okaira vagy kíváncsi, tudok ajánlani online anyagokat, amik egy online tanfolyam anyagai, de külön külön is tudsz velük foglalkozni, ha csak egy-egy dologra vagy kíváncsi. A link ahol mindent megtalálsz: https://floweroflifeholdkucko.com/a-noi-szervek-es-betegsegei/

Clau. 🙂

Hozzászólás